2020 September 30 Wednesday
 
 
Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
 1993. szeptember    

Szeptember hónap főbb eseményei:

lX. 20.
A Pallas Páholy megnyitója

lX. 27.
Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
megyei igazgatóinak értekezlete

lX. 30.
Könyvbemutató - Filozófiai kislexikon

AZ ELSŐ LÉPÉS...
1993. IX. 20.
a Pallas Páholy megnyitója


Göncz Árpád köztársasági elnök, megnyitó beszédében többek között a következőket mondotta: Örömmel nyitottam meg a Pallas Páholyt, mert remélem egyre több szellemi és szakmai kör talál majd falai között otthonra.

Székely Károly a Kossuth Nyomda Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója házigazdaként üdvözölte a megnyitón megjelent Köztársasági Elnök urat, Várszegi Asztrik főapát püspököt, Marschall Miklós alpolgármestert, a pénzintézetek és könyvkiadók jelen lévő vezető munkatársait és a többi vendéget, majd így folytatta:

A több mint 100 éves Kossuth Nyomda Rt. nemcsak szép nyomdai kiadványok előállításában jeleskedik, hanem a jogelőd, a Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. elnevezését felélesztve, e néven irodalmi és közéleti klub megteremtését is célul tűzte ki.

E szellemi műhelyben a jelen kor hazai értelmisége rendszeres összejöveteleiből az ország jövőjét is meghatározó, számos magvas gondolat és számtalan új mű születhet.

Az ünnepélyes megnyitó kultúrális eseménnyel zárult. Dr. Marschall Miklós a főváros helyettes főpolgármestere, három díszes kiadású könyvet mutatott be a vendégeknek és a sajtó jelenlévő képviselőinek.

A "Larousse - A természet enciklopédiája" a Glória kiadó, a "Közösség asztala" a Pannonhalma-Officina és a "Keresztény világ atlasza" a Helikon kiadó gondozásában jelent meg. Mindhárom könyv a Kossuth Nyomdában készült.

Dr. Marschall Miklós, a főváros főpolgármester-helyettese bemutatja a Helikon Kiadó Keresztény világ atlaszát. Mellette Várszegi Attila főapát, püspök, dr. Adorján József lelkész, Fóti Edit, a Glória Kiadó igazgatója, Kemény Nándor, a Corvinbank vezérigazgatója.

   
Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány megyei igazgatóinak értekezlete

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványt a Kormány kezdeményezésére 1990 márciusában alapították több mint négy milliárd forintos indulótőkével. Célja az, hogy megfelelő szakmai szolgáltatásokkal segítse elő a mikro, kis és közép vállalkozások létrejöttét és piaci sikerességét.

E célok megvalósítása érdekében az Alapítvány arra törekszik, hogy szolgáltatásai bővüljenek és jussanak el azok körébe, akik erre igényt tartanak. Ennek érdekében a vállalkozókból kiépített kapcsolatait régióbeli partnereivel, a vállalkozói központok országos hálózatával teremtette meg.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Helyi Vállalkozásfejlesztési Központ (HVK) igazgatói szakmai megbeszéléseit, üzleti tárgyalásait, a bankokkal történő megbeszéléseit rendre a Pallas Páholyban tartják.

Filózófiai Kislexikon bemutatója

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent a nyugat filozófiáját és filozófusait bemutató Filozófiai kislexikon megjelenésével régi adósságot törleszt a magyar könyvkiadás. A filozófiát közép-, felsőfokú oktatásban tanítók és tanulók, a filozófiával -csak úgy- ismerkedni vágyók hosszú évtizedeken át nélkülözni kényszerültek egy olyan magyar nyelvű alapművet, amely ideológiai elfogultságtól mentesen, szakmailag igényesen, mégis közérthetően szólt volna a filozófia alapvető kérdéseiről, fogalmairól és kiemelkedő művelőiről.

     
 
  websolution by NetProjekt

 

Larousse A természet enciklopédiája Keresztény világ atlasza Közösség asztala