2020 April 9 Thursday
 
 
 1994. július és augusztus    

Július és augusztus hónap főbb eseményei:

VII.19.
Miniszterek a Pallas Páholyban

VII.21.
Miniszterek a Pallas Páholyban

VIII.10.
Miniszterek a Pallas Páholyban

VIII.23.
Miniszterek a Pallas Páholyban

VIII.26.
Miniszterek a Pallas Páholyban

Katona Béla

Katona Béla tárcanélküli miniszterrel be-szélget Győrffy Miklós
A munkánknak nagyobb nyilvánosságot kell adni azért, hogy tudják nem az állampolgárok ellen, hanem az állampolgárokért dolgozunk.

A nagyon sok profi e szakmában azt akarja amit én, hogy ez az ország békében éljen, ne legyenek a lakosságot sokkoló események, terror cselekmények, és ha rajtam megérzik, hogy én sem akarok mást, akkor miért akarnának engem kicsinálni.

 
Lakos László

Lakos László mezőgazdasági és föld-művelésügyi minisztert kérdezi Bálint György
Szándékaim és céljaim nem önzőek. Azért szeretnek, mert következetes vagyok, azért nem szeretnek, mert következetes vagyok.

Valamennyi termelőnek a tulajdonszerzésben, a tulajdonnal kapcsolatos jogosítványokban, a piaci megmérettetésben esélyegyenlőséget kell biztosítani. Azt szeretném, hogy akik a mezőgazdaságból élnek, tisztességes megélhetést szerezzenek.

 
Kovács László

Kovács László külügyminiszterrel beszél-get Benda László
A távozás nem tragédia, túl lehet élni. Az ellenzéknek is megvan a szerepe. Kormányon nagyobb a cselekvési lehetőség, ellenzékben nagyobb az ember gondolkodási szabadsága és véleménynyilvánítási szabadsága.

Egy dél-afrikai delegáció egyik tagja azt kérdezte tőlem az 1994-es választások előtt: "Van-e esély arra, hogy visszatérnek a kommunisták?"
Azt válaszoltam: Ehhez tisztázni kell a kommunista szó jelentését.

Ha a kommunista alatt azt érti, akik hisznek bizonyos eszményekben, amelyek meglepően egybeesnek a klasszikus keresztény értékekkel, akkor azt mondom, bárcsak visszajönnének. Ha azt értem kommunista alatt, aki a korábbi MSZMP tagja volt, akkor ezek - a FIDESZ-t kivéve - minden pártban ott ülnek. Ha azt érti, aki vissza akarja állítani az egypártrendszert, ezek nem fognak visszatérni. Ez egy letűnt világ.

 
Pál László

Pál László ipari és kereskedelmi miniszterrel beszélget Wiesinger István
El tudom képzelni, hogy mint miniszternek nagyon hamar itt lesz az utolsó munkanapom, ha nem teljesülnek bizonyos feltételek. Erre, mint államtitkárnak 1990. februárjából már van példám.

Miniszterek a Pallas Páholyban

A Pallas Páholy a TV4-el együttműködve készített műsorokat a TV4 és más kábeltelevíziók számára a választási ciklus vége felé, és az új ciklust az újonnan választott miniszterek bemutatásával kezdtük meg. Sztárriporterek kérdezik a következő napokban a közélet új sztárjait a szocialista minisztereket. Szándékunk szerint a következő ciklus elején szintén megszólítjuk az akkor újonnan választott minisztereket.

Baja Ferenc

Baja Ferenc környezetvédelmi minisztert kérdezte Ráday Mihály
Nagyon tiltakozom mindig az ellen, amikor az egész magyar környezetvédelem ügye zászlóshajók alá tornyosul.

Akkor tartanám sikeresnek a működésemet, ha sikerülne átütő erővel elérni, hogy a környezetvédelmet a jövő tárcájának tekintsék

Keleti György

Keleti György honvédelmi minisztert kérdezi Juszt László
Meg kell indítani egy folyamatot, amelynek eredményeként 2005-2010 között létre lehet hozni a hivatásos hadsereget Magyarországon, természetesen kisebb létszámmal és jobb haditechnikai felszereléssel.

Most, 1994. augusztusában 6-7 milliárd hiánya van a hadseregnek. Nem akarom azt, hogy szénszünet legyen a laktanyákban.

Vastagh Pál

Vastagh Pál igazságügyi miniszterrel beszélget Wiesinger István
Bízom abban, hogy szakmailag és társadalmilag is olyan politikai hátteret és tudományos alapokat tudunk biztosítani, amelyek megalapozhatnak egy stabil, hosszú távú alkotmányt Magyarországon.

A szóértésnek nem akadálya, hogy a parlament különböző oldalain ülünk.

Fodor Gábor Fodor Gábor művelődési és közoktatási minisztert kérdezi Érdi Sándor
Az első döntéseim közé tartozott, hogy nem lesz idén tandíj az egyetemen. Nincs előkészítve, csak akkor szabad bevezetni, amikor megvannak a hitel és ösztöndíj feltételei.

Ha pusztán a piac törvényeinek tennénk ki a kultúra szféráját, egy idő után nem lenne meg a választás lehetősége. A minisztériumnak meg kell tartania a mecenatúrát.

Kovács Pál Kovács Pál népjóléti miniszterrel beszélget Szegvári Katalin
Döbbenetesen kiszolgáltatott a beteg a magyar egészségügyben.

Más a gazdasági átalakítás léptéke és más az emberi élet mértéke.

Egy társadalomra nemcsak a pénzügyi mutatók jellemzőek, egy társadalomra a szociálpolitika és egészségügy állapotának mutatói éppúgy jellemzőek.

Kósáné Kovács Magda Kósáné Kovács Magda munkaügyi minisztert kérdezi Szegvári Katalin
A parlamenti padsor az álmok munkahelye.

A miniszteri bársonyszékből való felállást sem gyávaságnak, sem kamikáze magatartásnak nem tartom. És élni fogok vele, ha többszöri nekifutás és mély levegővétel ellenére a meggyőződésemből valamit fel kell adni.

Kuncze Gábor Kuncze Gábor belügyminiszterrel beszélget Mester Ákos
Szükség van stílusváltásra. Nem igaz, hogy nem lehet elmondani az embereknek, hogy milyen helyzet van, hogy szükség van megszorító intézkedésekre, miért kell ezeket elviselni, milyen időtartamra. Ez aztán számon kérhető. Ha ezt nem tudja a politika teljesíteni, akkor ennek a kormánynak is majd menni kell, és én sem fogok magamra szavazni.

Egy politikusnak erős önkontrollra van szüksége, hogy nem változzon meg.

Békési László

Békesi László pénzügyminisztert kérdezi Győrffy Miklós
Gyakorló mazochista és koalíciós bűnbak-jelölt vagyok.

Ne adj Isten, hogy a fizetőképtelenség bekövetkezzék. Aki ilyesmire bíztat, az vagy nem tudja mit beszél, vagy pedig olyan mértékben vezeti félre az embereket, hogy az már nem megbocsátható, még akkor sem, ha politikusról van szó.

Horn Gyula

Horn Gyula miniszterelnökkel beszélget Szénási Sándor
1990. és 1994. között nagyon nehéz helyzetben volt a frakció. Karanténba, gettóba lettünk zárva. A karanténba zárás vagy az elszigetelési törekvés nagyon jó hatást gyakorolt ránk. Rákényszerültünk arra, hogy az emberek közé menjünk. Az MSzP sikerének 1994-ben az az egyik oka, hogy nap mint nap kimentünk az emberek közé.

Végig kell sok nehéz dolgot csinálni. Minket arra hatalmaztak fel a választópolgárok, hogy rendbe tegyük az ország dolgát.

Lotz Károly

Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztert kérdezte Győrffy Miklós
Sokan azzal fogadtak, hogy lám-lám az SZDSZ kapott egy sikerágazatot.

     
 
  websolution by NetProjekt