2020 April 9 Thursday
 
 
 1994. május    

Május hónap főbb eseményei:

V.16.
4 x4 Vita a Pallas Páholyban az elmúlt négy évről

V.16.
Foglaljon helyet a Pallas Páholyban

V.26.
Foglaljon helyet a Pallas Páholyban

V.27.
ÖTYE

4 X 4 vita a Pallas Páholyban az elmúlt négy évről

Tamás Pál
Megyesi Gusztáv
Kéri László

Szénási Sándor Kéri Lászlóval, Medggyessi Gusztávval és Tamás Pállal beszélget.

 
Vámos Miklós
Vámos Miklóst kérdezte Szegvári Katalin
 
Foglaljon helyet a Pallas Páholyban

Ungvári Tamás
Balassa Péter

Ungvári Tamást beszélgetőtársa Győrffy Miklós
Én nem kívánok megalkudni azzal, hogy honnan jöttünk, én azt nézem hová tartunk!

Ennek az országnak szerencsére mindig volt egy nagyszerű értelmisége. Ez az értelmiség, ha csak óriások vállán is volt törpe, de előre nézett, és meglátta, hogy lehetséges most ennek az országnak Európához csatlakozni, mert az ország vallása, az ország kultúrája alapján mindig is Európához tartozott.

Balassa Pétert beszélgetőtársa Érdi Sándor
A függetlenség kritériuma egyszerűen az, hogy az ember a saját belső igényei szerint tud távolságot tartalni a politika szférájától, anélkül, hogy a politikus lenne. Tehát nem vagyok a politikus, de egy bizonyos távolságot kell tartanom, éppen azért, hogy ezzel is egy politikai tettet tudjak magvalósítani. Akkor is politizálok, ha nem szállok be naponta a politikai ringbe!
Simó Sándor
Donáth László
Simó Sándor kérdezte Szénási Sándor Donáth Lászlót kérdezte Szénási Sándor
 
ÖTLETDÚS TY(I)TÁNOK EGYESÜLETE

"Én nő vagyok csak, de van bennem ész"
(Aristophanes, Lysistrate)

Ha egy angoltól megkérdezik: melyik klubba jár? a válasz sokat elárul az illetőről, ám Pickwick úrnak bizonyára eszébe sem jutott volna ezt a kérdést egy hölgynek feltenni. Az egykoron férfiszentélynek tartott zártkörű intézmény küszöbét nő nem léphette át.

Nagyot változott azóta a világ! A gyengébb nem ma már igazgatósági üléseken elnököl, céget, bankot, privatizációt irányít, otthonosan mozog az ingatlanpiacon, ha kell befektet, lizingel, közvetít sikerrel, sőt sikerdíjért. És mindezt nem a militáns szüfrazsettek férfias keménységével, hanem kedves, olykor egy kis rafinériát sem nélkülöző nőiességgel.

Miért keltene hát csodálkozást, hogy a hét egy napjának a délutánját zárt körben, jól megszokott baráti társaságban tölti egy nő társaság.

Ha péntek akkor ÖTYE. De ez nem a Zserbó, itt nem az "üsse le tizenkét tojást" kezdetű receptek cserélnek gazdát, bár egyesek boszokánykonyhának tartják a javából, ahol olykor miniszterek leváltására és kinevezésére születnek jóslatok. Az előrelátók jól teszik hát, ha néha elzarándokolnak az ÖTYE papnői közé, hogy pajzsukkal és nem pajzsukon távozzanak a politika és a gazdaság harcmezőiről.
Névadónk, Pallas Athéné az Olimposz esze, a józan ész áldást hozó nagyasszonya, az ókori emancipált nő megtestesítője. Különös szeretetével a bölcs férfiakat és az ügyes asszonyokat tünteti ki. Bölcsességét néha kölcsön adja a tanácskozóknak, ha pedig azok badar dolgot cselekszenek, jel, hogy megfosztotta őket józan eszüktől.

A mitológia szerint apja, Zeusz fejéből szökkent ki, aki büszkén tekintett a sisakos, pajzsos, daliás lányra. A mi Zeuszunk, akinek a fejéből kipattant a klub megalakításának gondolata, ugyanilyen büszkeséget érezhet.
Pallas Athénének nincs gyermekkora, teljesen kialakulva lépett elő, hasonlóképpen múltunk helyett nekünk is sokkal inkább jövőnk van, nem vissza, előre tekintünk.

Nem igaz hát a mondás: abba a klubba, amelyik engem is felvesz nem érdemes belépni. Mi beléptünk, és nem bántuk meg, sőt büszkék vagyunk, hogy e klub tagjai lehetünk.

Nagy Ágnes klubtag

     
 
  websolution by NetProjekt