2020 April 9 Thursday
 
 
 1994. március    

Március hónap főbb eseményei:

III.10.
Foglaljon helyet a Pallas Páholyban

III.12.
Könyvbemutató -"Kossuth emigráció" fényképeskönyve, és a "Kossuth Lajos hangja" című CD lemez

III.17.
Kossuth emlékbizottság szervezésében sajtótájékoztatót tartottak, melyen ismertették a centenáriumi megemlékezés-sorozatot.

III.23.
Hollóházi Porcelángyár árubemutatója

III.30.
Justita Páholy - "Gazdasági jogunk jelene és jövöje"

Hollóházi Porcelángyár árubemutatója


Hollóházán, ezen a kis településen, már 1820-ban működött egy üzem, ahol úgynevezett hollóházi keménycserépedények készültek. Később vásári parasztkerámiát, majd a két világháború között dísztárgyakat gyártottak. 1950 óta készítenek porcelánt. Ma már szép termékeik nemcsak az itthon, de külföldön is kedveltek. Ezért évről évre nő az exportjuk.
Érthető hát, hogy sokan keresték fel a Pallas Páholyban megrendezett árubemutatójukat.

Előadás és könyvbemutató a Justitia Páholyban

"Gazdasági jogunk jelene és jövője" címen tartott előadást dr. Sárközi Tamás a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A korreferátumokat Bártfai Béla pénzügyminisztériumi államtitkár és Gadó Gábor az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője tartották.

A vendégek megismerkedhettek Sárközy Tamás két új könyvével. A "Privatizáció joga Magyarországon" című kötetet az Únió kiadó, a "Javaslat a piacgazdaságot szolgáló modern kormányzás felépítésére" címűt a Közgazdasági és Jogi Kiadó gondozta. Ugyanennek a kiadónak kiadásában jelent meg egy munkaközösség alkotásaként a "Társasági törvény kommentára" című kötet is.

Végül bemutatták a HVG-ORAC Kiadó új havi szaklapját, melynek címe: Gazdaság és jogi folyóirat.

Sárközy Tamás: A privatizáció Joga Magyarországon

Sárközy Tamás: Javaslat a piacgazdaságot szolgáló modern kormányzás felépítésére

   
Foglaljon helyet a Pallas Páholyban

Koncz Zsuzsával Érdi Sándor beszélgetett
Úgy jött ki, hogy egy ideje rendszeresen aláirogatok. Van úgy, mikor az ember úgy érzi, hogy a dal kevés.

 

 

Váncsa Istvánnal beszélgetőtársa Szénási Sándor
Az emberek fel sem tételezték - ugye a hetvenes évek végén vagyunk -, hogy ami az újságban megjelenik, az igaz is lehet.

 

 

Farkasházy Tivadart Győrffy Miklós kérdezte
A rádiókabarénak egyetlen bírája lehet, a közönség!

   

Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó vezérigazgatója bemutatja a könyvet a sajtó képviselőinek

Szabad György az Országgyűlés elnöke mint a Kossuth Emlékbizottság elnöke ajánló sorokat írt a Pallas Páholy emlékkönyvébe

A szerző, Csorba László egyetemi docens, a Kossuth Emlékbizottság titkára beszámolt a kötet összeállításakor végzett kutatómunkákról.

A Kossuth-emigráció fényképeskönyve

Kossuth Lajos elhunytának centenáriumán a Kossuth Könyvkiadó és a Kossuth Nyomda kivételes értékeket hordozó, különlegesen szép kivitelű kiadvánnyal tisztelgett a nemzet nagy fiának emléke előtt.

Művészi tipográfiával és bársony kötésben megjelentette a Kossuth emigráció fényképeskönyvét, amelyben az emigrációs évek eddig együtt még soha meg nem jelent fénykép-dokumentumait adta közre Csorba László történész avatott szerkesztésében és szövegével.

A bordó velúrbársony díszkötésű albumhoz mellékelt, a Magyar Rádió Hangarhívumából válogatott CD-lemez, a könyvhöz méltó hangdokumentum- összeállítás. A debreceni református Nagytemplom harangjának megszólalása után Szappanos István országgyűlési képviselő mondja el -1913 júliusában - Kossuthról írt imáját. Majd az 1910-es évek elejéről származó - első - felvételen Kósa József és Szabó József énekli: "Kossuth Lajos azt üzente..."

Ezt követően Hegyi-Füstös István beszéli el, hogyan találta meg a Kossuth hangot tartalmazó viaszhengert. Gellért Oszkár versének részlete után hallhatjuk az eredeti fonográf felvételnek 1994 februárjában, Cambridge-ben digitálisan megtisztított -így érthetőbbé varázsolt - változatát. Az eredeti szöveget Ráday Imre mondja el. Bartók Béla "Kossuth" szimfóniai költeményének rövid részlete után Szokolay Sándor, Bárdos Lajos és Lajtha László feldolgozásában hallhatjuk a Kossuth nótákat.

Kossuth Lajos 1885. májusi levele fiatal rajongójához - Latinovics Zoltán feledhetetlen előadásában - igazi kurózium. A lemezt záró két, kevésbé ismert, Erdélyben - Gimesben - illetve Somogyban gyűjtött dal Kossuth Lajos kultuszának máig tartó hatását érzékelteti.
A Kossuth-emigráció fényképeskönyve és a Kossuth emlékérem
A Kossuth Emlékbizottság 1993. szeptemberében, a kormány felkérésére alakult meg azzal a céllal, hogy segítse a Kossuth Lajos halála centenáriumára tervezett megemlékezésének az alkalomhoz méltó megrendezését. Az Emlékbizottság elnöke Szabad György, az Országgyűlés elnöke, tagjai történészek, illentve a kossuthi életmű egyes máig ható elemeivel foglalkozó közéleti személyiségek.

Az Emlékbizottság felhívást bocsátott ki, amelyben a magyar állampolgárokat és a hazai intézményeket felszólította, hogy a maguk körén belül emlékezzenek meg erről a jeles évfordulóról. A beérkezett visszajelzések alapján állította össze az Emlékbizottság a rendezvények sorát.
Szabad György beírásának fotója

     
 
  websolution by NetProjekt

 

Larousse A természet enciklopédiája Keresztény világ atlasza Közösség asztala