2020 September 30 Wednesday
 
 
 1996. január    

Január hónap főbb eseményei:

I.3.
Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szerződést ír alá az amerikai Békehadtest képviselőjével

I.15.
Jegyzők Országos Szövetségének Elnökségi ülése

I.17.
Társadalmi Kamara Képviselői Klubja

I.22.
Budapesti Ingatlanforgalmazók -Inter 21 - klubja

I.26.
Aschner Lipót alapítványi díj átadása

I.29.
Közművállalatok vezetői a Pallas Páholyban

I.30.
Nyomdásztámasz Alapítvány kuratóriumi ülése

I.31.
Műhelybeszélgetések az alkotmányról

I.31.
Nyugdíjas Nyomdászok Klubja

Aschner Lipót-díj

Az 1996 évi Aschner Lipót díjat ünnepélyes keretek között a Pallas Páholyban adták át dr. Schomody Imrének és dr. Horváth Józsefnek.

Az Aschner Lipót díj 1996 évi díjazottjai:
- dr. Schomody Imre, a veresegyházi Pharmavit Rt. vezérigazgatója, közgazdász. A cég 1987-ben a - a CHINOIN Rt-ből kiválással - jött létre. Profilja: pezsgőtabletták gyártása, amely termékek piacra dobásával gyakorlatilag 100%-ban kiszorították Magyarországról a hasonló nyugati termékeket. A cég O-ról indult, mai értéke: 120 millió dollár, a részvényekért a tőzsdén a névérték 80%-át is megadják. A közelmúltban került sor a részvények 25%-ának eladására 3 milliárd forintért.

- dr. Horváth József, a Tungsram Schéder Rt. elnök-vezérigazgatója. Villamosmérnök. Az Elektromos Műveknél osztályvezetőként, majd a Tungsram Rt-nél főosztályvezetőként dolgozott. A cég 1983-ban a belga Schréder vállalattal együtt hozta létre a közös vállalkozást, amely a Tungsram Rt-től teljesen függetlenül a kiváló prosperáló vállalat armaturák, világítási berendezések gyártásával foglalkozik, önállóan működik.

A Társadalmi Únió Képviselői Klubjának vendége:
dr. Torgyán József

A pártelnök a nagy érdeklődéssel várt előadásában többek között elmondta, hogy A Kisgazdapárt a privatizációs bevételek egy részét az M3-as autópálya továbbépítésére fordítaná, -ezt állami beruházásból célszerű megoldani - és elkészülte után ingyenessé tenné az autópálya használatát. Az áfa-befizetésekből elkülönítendő 20 milliárd forint felhasználásával a párt tervei alapján 20 ezer lakást kellene felépíteni a jövőben. A kis- és középvállalkozók segítésére olyan hitelügylet-technikát kellene kidolgozni, amely nem tenné lehetővé tovább a jelenleg folyó gazdálkodást. Nyilvánvaló - vélte a pártelnök - nagyon sokba kerül, hogy külföldieknek odaadtuk a nagy állami monopóliumokat. A visszavásárlás véleményünk szerint elkerülhetetlen. Arra a kérdésre válaszolva, hogy előnyös-e, ha a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztséget ugyanaz a személy tölti be, a kisgazda pártelnök-frakcióvezető kifejtette: igaz, hogy túl nagy a hatalmi koncentráció, ha a két tisztség egy kézbe kerül, de több más szempont miatt előnye is van annak, ha a pártelnök és a miniszterelnök ugyanaz a személy.

   
A Békehadtest Magyarországon

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány fő célkitűzése, hogy a kis- és középvállalkozói szektor versenyképességének révén elősegítse a gazdaság fejlődését. Az Alapítvány, szakmai és pénzügyi támogatási programok széles skáláját nyújtja, katalizátori szerepet tölt be a kis- és középvállalkozások megerősítésében. Ennek során az Alapítvány fontos támogatást nyújtott a piacgazdaság megteremtéséhez és lehetőséget teremtett az európai programokhoz történő alkalmazkodáshoz.

A Béke Hadtest /US Peace Corps/ még hidegháború idejére visszanyúló amerikai kezdeményezés, mely segítséget ajánlott azoknak a diktatúrákból felszabadult államoknak, melyeknek nem volt elegendő erejük, hogy megfizessék azok tudását, akikkel az új intézmények működését el tudták volna kezdeni. Magyarországon is erre vállalkozott az amerikai önkéntesek egy csoportja, akik helyi ellátás és a minimálbér körüli juttatásért felajánlották tudásukat, a fogadó intézmény számára, hogy képesek legyenek a megfelelő válaszok megfogalmazására a piacgazdaság körülményei között. A tizennégy szakember a felkészülést követően az ország számos településén kezdett el dolgozni, melynek pénzbeni kifizetéséhez nyújtott támogatást az Alapítvány. Az egyezményt a Pallas Páholyban írták alá a Magyar Köztársaság Kormánya és a Peace Corps helyi képviselői.

     

Jogelméleti műhely

A Belpolitikai Kutatások Központja Jogelméleti Műhelyében "Az alapvető jogok - állampolgári jogok" volt a fő téma. A vitaanyag videón (hanganyaggal) megtalálható a Pallas Páholy titkárságán.

Közművállalatok gazdasági vezetői és a "Napközben" szerkesztőségének találkozója
     
 
  websolution by NetProjekt