2019 November 22 Friday
 
 
 1997. szeptember    

Szeptember hónap főbb eseményei:

IX.2.
Nők Világbankja Magyarországi Egyesülete (HWWB) klubdélutánja

IX.4.
Emberi Jogok Magyar Központja sajtótájékoztatója

IX.5.
Könyvbemutató - Britannica Hungarica 8. kötete

IX.9.
Új Képújság Kft. sajtótájékoztatója

IX.11.
Napközben Klub

IX.12.
Európa Ház sajtótájékoztatója

IX.15.
Nyugdíjasok Országos Képviseletének sajtótájékoztatója

IX.16.
Németajkú Református Egyház sajtótájékoztatója
A Hold utcai templom felújításáról

IX.16.
Dinnyés József dalestje

IX.18.
LAM Klub

IX.22.
Európa Ház sajtótájékoztatója

IX.24.
Európa Ház (szaudi herceg)

IX.25.
Informál Klub

Napközben Klub
Kellenek-e bevásárlóközpontok?

dr. Balogh Zoltán református lelkész, Karsai Károly V. kerületi polgármester, dr. Orbán Viktor
Megoszlanak a vélemények arról, hol jobb vásárolni. Vannak, akik ragaszkodnak megszokott fűszeresükhöz, míg mások a modernizáció újabb áldásaként üdvözlik a bevásárlóközpontok hazai megjelenését. Kellenek ezek nekünk? Milyen hatással vannak a hazai kereskedelemre és vásárlói szokásainkra? Ez volt a téma a Kossuth Rádió Napközben című műsorának vitaestjén.

Ezúttal meghívott vendégek voltak: Demján Sándor, a bevásárlóközpont-építés elindítója, a Pólus Center szellemi atyja, Cselovszky Zoltán a főváros arculatának legfőbb őre, a budapesti önkormányzat városképvédelmi és városfejlesztési bizottságának elnöke, valamint dr. Haraszti László pszichiáter, a Sportkórház főorvosa. Velük cserélt gondolatokat Zelényi Zoltán műsorvezető közreműködésével a közönség.

Európa Ház
Vendégünk a szaudi herceg

dr. Balogh Zoltán református lelkész, Karsai Károly V. kerületi polgármester, dr. Orbán Viktor
A Civil Szervezetek Világszövetsége (Civicus) II konferenciáját Budapesten tartotta. A külföldi vendégek közül Prince Talal Bin Abdul Aziz Al Saud Szaudi herceg a Pallas Páholyban tartotta sajtótájékoztatóját.

 
Az emberi jogok érvényesülése az idegenrendészet terén
az Acta Humana 27. számának bemutatója

Az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány tudományos folyóirata, az Acta Humana tematikus számokban dolgozza fel az emberi jogok érvényesítésére és védelmére vonatkozó tárgyköröket, elősegíti a kodifikációs tevékenységet, szemlézi és dokumentálja az emberi jogokra vonatkozó tudományos szakirodalmat és közreadja az emberi jogi tárgyú nemzetközi egyezményeket és más dokumentumokat.

A folyóirat 27. száma a migráció és az integráció összefüggéseivel, az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága tevékenységével, az idegenrendészet hatósági feladataival foglalkozik. A feldolgozott tárgykör nemcsak a felelős kormányzati és rendvédelmi szervek, hanem az emberi jogok védelmével foglalkozó civil szervezetek számára is kiemelkedő fontosságú.

A Pallas Páholyban rendezett fórum nem csupán a folyóiratban közreadott tanulmányokat mutatta be, hanem kitűnő alkalmat nyújtott arra is, hogy tudományos kutatók, közigazgatási szakemberek és jogvédő aktivisták folytassanak szakmai vitát az idegenrendészetre vonatkozó szabályozás korszerűsítéséről, az emberi jogok védelmének hatékonyságáról és formáiról.

Nyugdíjasok Országos Képviselete

Az ENSZ Idősek Világnapja magyarországi központi rendezvénye szeptember 23-án volt a Budapest Sportcsarnokban. Az eseményt megelőző héten a Nyugdíjasok Országos Képviselete sajtótájékoztatót tartott. A magyar nyugdíjas társadalom három vezetője Knoll István, Üszögi Bleyer Jenő, Mihalovits Ervin méltatta a világnap jelentőségét, majd ismertették a magyarországi rendezvénysorozat programját.

Németajkú Református Egyház

Középen: Otto Lambsdorf, az esemény fő vendége, tőle jobbra Pröhle Gergely (Friedrich Neumann Alapítvány), Márton László (V. ker. önkormányzat
A Budapesti Németajkú Református és Evangélikus Egyházközségek úgy határoztak, hogy a jövőben funkcionális együttműködés keretében közös úton kívánnak járni. A két gyülekezet közös otthonának az 1878-ban fölszentelt Hold utca 20. alatti templomépületet szeretnék kiépíteni. Ezen a helyen a németnyelvű protestáns egyházi élet mellett helyet kapna az a gyülekezet által indított kulturális, közéleti tevékenység is, mely "Protestáns Fórum"-ként már 1996-ban elkezdte munkáját.

A három németnyelvű egyházközség és a Friedrich Naumann Alapítvány által szervezett "Egyház és modern társadalom - Gazdaság és szolidaritás" című konferencia alkalmat kínál arra, hogy terveinket az egyházak, a politika és a gazdaság képviselőinek bemutassuk és támogatásukat kérjük.

dr. Balogh Zoltán református lelkész, Karsai Károly V. kerületi polgármester, dr. Orbán Viktor
A terv bemutatásárn részt vettek:
Otto Graf Lambsdorff a Bundestag képviselője, a Németországi Evangélikus Egyház Zsinatának tagja, Claudio Caratsch Svájc magyarország nagykövete, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Szebik Imre evangélikus püspök, dr.Orbán Viktor a FIDESZ Elnöke, Vitányi Iván országgyűlési képviselő, dr.Balogh Zoltán lelkész. Karsai Károly Budapest V. kerületének polgármestere.

dr. Balogh Zoltán református lelkész, Karsai Károly V. kerületi polgármester, dr. Orbán Viktor
dr. Balogh Zoltán református lelkész, Karsai Károly V. kerületi polgármester, dr. Orbán Viktor

 

     
 
  websolution by NetProjekt