2019 November 22 Friday
 
 
 1999. április   

Április hónap főbb eseményei:

IV. 1.
Napközben Klub a Teleházakról

IV. 6.
Vállalkozó Nők (HWWB) Klub

IV. 7.
LAM Klub

IV. 8.
A Magyar Békeszövetség sajtótájékoztatója Koszovoról

IV. 9.
Lánchíd Társaság Klubja, vendég: Ludassy Mária

IV. 12.
Agrár Klub

IV. 14.
Print Info Klub

IV. 15.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi ülésének vendége: Balssay István

IV. 15.
Informál Klub vendége: Akar László és Nagy Sándor

IV. 16.
Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom sajtótájékoztatója

IV. 19.
Nyugdíjasok Országos Képviselete sajtóbeszélgetése dr.Kiss Sándorral a közalkalmazottak országos főtitkárával

IV. 21.
Teleház Klub

IV. 22.
LAM Klub

IV. 27.
Ipari Parkok sajtótájékoztató

IV. 30.
Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom sajtótájékoztatója

Napközben Klub

A Magyar Rádió Napközben című műsor hétfőtől - péntekig 9-11 óra között sugározott műsorának nyilvános klubja a Pallas Páholy. Minden hónap első csütörtöki napján tartja a műsor felvételeit. Az áprilisi nyilvános találkozó műsorának címe " Megyék, régiók, a magyar teleházak szerepe a kistérségek fejlesztésében" volt. A műsor vendégei voltak dr. Dudás Ferenc a Belügyminisztérium Közigazgatásfejlesztési Főosztályának főosztályvezetője, Virág Rudolf, a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, Kovács Győző, a Magyar Teleház Szövetség elnöke, Szendrőné dr. Font Erzsébet, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, valamint sok kistérségi Teleház vezetője.

Teleház Klub

A hagyományteremtés szándékával immár második alkalommal szervezte meg a Magyar Teleház Szövetség és a Teleház Kht. klubnapját a budapesti Pallas Páholyban. Az előre megadott témák szerint bemutatkozott a bükkösdi, a kislétai és a szentpéterszegi teleház. A teleház vezetők szóltak eredményeikről, gondjaikról, átadva tapasztalataikat a többieknek. Bejelentésre került, hogy a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumtól pályázaton nyert 100 millió forintból új teleházak létesítésére, a teleház hálózat bővítésére civil szervezetek részére ír ki pályázatot a Teleház Kht. Ugyan ebből a pénzből más pályázati lehetőségekre is sor kerül, melynek részleteit a következő klubfoglalkozáson teszik meg. Az OKÉ Teleház Program kezdeti lépései is bejelentésre került. A program szerint 10 működő teleház pályázati úton történő kiválasztásával olyan közigazgatási hozzáférési végpontok alakulhatnak ki egy éves kísérlet keretén belül, ahol a teleházakban közhasznú tájékoztatás és közigazgatási ügyintézési közreműködés folyna. A tapasztalatok összegzése egy átfogó javaslat születne a közigazgatási reform részeként a program kiszélesítésére.

Vállalkozó Nők Klubja (HWWB)

A Nők Világbankja Magyarországi Egyesülete (HWWB) közgyűlésén dr.Soltész Anikó, a HWWB ügyvezető igazgatója beszámolt az egyesület elmúlt évi munkájáról és anyagi helyzetéről. A továbbiakban meghatározták az ez évi munkatervüket, majd tájékoztatót hallgattak meg a "Bizalom" Családi kishitel feltételeiről.

Európa Ház

Az Európa - ház szervezésében gyakran vitatnak meg szakértők olyan fontos kérdéseket, amelyek azokban a napokban a vezető hírek, az érdeklődés középpontjában állnak. Az elmúlt hetekben a világ valamennyi sajtófórumán a koszovói háború az első számú hír. Ezért volt fontos számunkra, hogy a békéről a Békeszövetség rendezésében beszéljenek a szakértők a Pallas Páholyban. Adjunk esély a békének Koszovóban! címen nyílt fórumot szerveztünk, ahol szakértők közreműködésével keressük a választ. E meghívó kiküldésének napján folyik a háború Jugoszláviában. A félelem, a rettegés és az emberi szenvedés elkerülhetetlen. Akik a témát vitatták: Deák Péter szakértő (biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja) és Balogh András történész (Magyar Külügyi Intézet). A klub házigazdája Köteles György, a Magyar Békeszövetség elnöke volt.

Lánchíd Társaság Klubja

A Lánchíd társaságot azért hoztuk létre, hogy a magyar értelmiség legjobb hagyományaira támaszkodva hidat próbáljunk verni a maguk módján tisztességesen gondolkodó, de egymástól ilyen - olyan okokból ma még elzárkózó emberek közé. Ezt viták és beszélgetések révén képzeljük el, olyan témákat ajánlva figyelmetekbe, melynek íve a globalizáció világába vezet.

Rögtön első ajánlatunkkal a dolgok közepébe vágunk, hiszen első témánk: " A felvilágosodástól a globalizációig" Tervezett további témáink: Van piac? A gazdasági globalizációról, - A geopolitika reneszánsza? - A környezeti válság, Van-e alternatívája a globalizációnak ? Az első téma előadója Ludassy Mária, filozófus, korreferens: Somlai Péter szociológus volt. A Lánchíd Társaság alapítói: Galló Béla, Heiszler Vilmos, Karátson Gábor, Lányi András, Szalai Erzsébet

Informál Klub

Ezúttal Akar Lászlót és Nagy Sándort hallgatjuk meg egyebek mellett az alábbi kérdésekre várva a válaszaikat:
- mennyi is a mennyi (7% 5% 4%-i tak dalse) a várható növekedést illetően?
- Akar László - ha képviselő lenne - hogyan szavazott volna az idei költségvetési törvényről, és milyen költségvetés mellett állna ki (hivatalból? Meggyőződésből?), ha most is PM- államtitkár lenne?
- Nagy Sándor hogyan értékeli a Gazdasági Minisztérium politikai súlyát és szakmai működését (kivált, hogy ez a minisztérium koalíciós ellenkezés miatt a Horn - kormányban nem jöhetett létre s így ő sem lehetett gazdasági miniszter)?
- Akar László szerint mennyi lesz a tényleges infláció?
- Nagy Sándor konszolidálta volna-e 158 milliárd forinttal a Postabankot s kiszállt volna-e a metróépítésből?
- Akar László melyik miniszterét kedvelte leginkább: Békesit, Bokrost vagy Medgyessyt- és miért?
- Nagy Sándor szerint mennyire stabil (és magyar) a gazdaság, a stabilitásban mennyi a bizonytalansági hányad s annak mi inkább az oka: a külföldi tőke profitérzékenysége vagy a honi tőke (és hatékonyság) elégtelensége?
- Mit ért szociális piacgazdaságon Akar László - és mit Nagy Sándor? Miben egyezik és miben különbözik a Gazdaságkutató Intézet Rt és a Trend Prognózis Rt helyzetelemzése:
- Akar László szerint miért mondott le Oscar Lafontaine német pénzügyminiszter, és miért örült ennek a tőzsde?
- Nagy Sándor fenntartja - e álláspontját, miszerint az 1995-ös privatizációs bevétel meghatározó részét nem adósságcsökkentésre kellett volna fordítani, hanem beruházásra az elmaradott régiókban?
- Végül: mi menni?

A Könyvkiadók és Könyvnyomtatók klubjában

1999. október 26-29. között a Budapesti Vásárközpontban rendezik meg a Printexpo 8. Nemzetközi Nyomdaipari Szakkiállítást. A PrintInfo szervezésében adtak találkozót egymásnak a magyar nyomdaipar képviselői. Maghallgatták Tóth Judit projekt-igazgatót és Germán Mónika kiállítás-szervezőt, akik beszámoltak a nagy nemzetközi nyomdaipari kiállítás előkészületeiről.

TÖOSZ

A TÖOSZ Elnöksége megvitatta a küldöttgyűlés tapasztalatait, meghatározta a további teendőket, meghallgatta a Jogi és Igazgatási Bizottság elnökének, Buzás Péternek, Makó polgármesterének a beszámolóját a bizottság által megtárgyalt törvénytervezetekről.

Az ülésen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Balssay István fejtette ki álláspontját a kormány és az önkormányzati szövetségek közötti munkakapcsolatok kérdéséről, az önkormányzatok helyéről a makroszintű érdekegyeztetés új rendszerében, a közigazgatás, azon belül az önkormányzati rendszer továbbfejlesztéséről, a továbbfejlesztés időbeni ütemezéséről, valamint az Európai Uniós csatlakozás önkormányzati aspektusairól.

Sajtótájékoztató

A Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom e havi összejövetelén is a köztársasági elnök megválasztásának módjáról szóló akcióval foglalkoztak.

Nyugdíjasok Országos Képviseletének sajtótájékoztatója

A vendég dr.Kiss Sándor, a Magyar Köztisztségviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke volt. Ezúttal a "Civil szervezetek helye, szerepe, lehetőségei a társadalmi párbeszédben" volt a nyugdíjastalálkozó napirendjén. A fórumot Mihalovits Ervin, a képviselet ügyvezető elnöke vezette.

LAM Klub

milyen megoldások lehetségesek a kórházak gazdasági helyzetének rendbetételére? A témával foglalkozó gazdasági és önkormányzati szakemberek vitáját tartotta a LAM Klub.

Megalakult az Ipari Parkok Fóruma a Pallas Páholyban

A fórum célja, hogy az ipari park menedzserek havi rendszerességgel tájékoztatnak a program jelenlétéről


 
  websolution by NetProjekt