2019 November 16 Saturday
 
 
 1999. december    

Decemberr hónap főbb eseményei:

XII. 2.
Központi Statisztikai Hivatal sajtótájékoztatója a Népszámlálásról

XI. 2.
Napközben Klub a statisztikákról

XII. 3.
Sajtótájékoztató a Szív és érrendszeri betegségek megelőzésének eredményeiről

XII. 6.
Nyomdász Támasz Alapítvány kuratóriumi ülése

XII. 6.
Agrár Klub

XII. 7.
HVG sajtótájékoztatója az Étterem és Borkalauz című könyvről

XII. 7.
Vállalkozó Nők (HWWB) Klubja

XII. 8.
Kossuth Kiadó sajtótájékoztatója a karácsonyi könyvekről

XII. 8.
LAM Klub díjátadó ünnepsége

XII. 9.
LAM Klub

XII. 14.
Nyugdíjasok Országos Képviseletének évzáró ünnepsége

XII. 14.
Agrár Európa Klub

XII. 15.
Teleház Klub

XII. 16.
Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekvédelmi Szövetségének ülése

XII. 16.
Harsányi László "Halak és Hálók" című könyvbemutatója

XII. 20.
Jogi Kabinet

XII. 21.
Vasas évzáró ünnepsége

KLUBDÉLUTÁN A Napközbennel
A számok bűvöletében

II. József 1784-ben elrendelte, hogy birodalma területén számolják össze a lakosságot és a jövőben is mindig legyenek pontos kimutatások az itt élők összetételéről. Közép - Európa, s benne a később önállóvá lett magyar tudomány, ezt tartják a statisztika születésnapjának. Pedig a kínaiak már időszámítás előtt 2000 évvel megszámolták lakosaikat, és az emberiség mindig is saját számításai bűvöletében élt, akár statisztikának hívták azt, akár nem.

A statisztikáról volt szó a Kossuth Rádió Napközben című műsorának a legutóbbi Pallas Páholybeli felvételén, ahol a Központi Statisztikai Hivatal vezetői ültek a szakértők asztalánál. Dr. Soós Lőrinc elnökhelyettes, Jasperné Darvas Mária és Czibulka Zoltán főosztályvezető - helyettesek a számítások lényegéről és szükségességéről szerették volna tájékoztatni a megjelenteket. (Képes Újság, dr.Gelléri Miklós)

Sajtótájékoztató a Szív és érrendszeri betegségek megelőzésének eredményeiről

Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában végzett éves vizsgálat, mely a HOPE (Heart Outcomes Prevention Evalution) nevet viseli, átütő tudományos sikerről számolhat be a szív - és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában.

A HOPE-vizsgálatában a raipril hatóanyag - tartalmú ACE - gátló készítmény hatásosságát vizsgálták közel 10.000 emberen. Ez a gyógyszer elsődleges szerepet játszik a magas vérnyomás, a szívelégtelenség és a szívinfarktus kezelésében, és saját gyógyszercsoportjában hatékonyságát illetően, tudományosan az egyik legjobban alátámasztott készítményként tartották számon eddig is.

A vizsgálat eredményei szerint a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeztetettjei között a ramipril igen jelentősen csökkentette a szív - és érrendszeri halálozást, a szívinfarktus és a szélütés (stroke) gyakoriságát, valamint az összhalálozást. Az 1994-ben elkezdett vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy a ramipril kezeléssel csökkenteni lehetett a cukorbetegségekhez társuló szövődményeket és a cukorbetegség kialakulását is.

Mindezek a hatások a vérnyomáscsökkentő hatáson túl, attól függetlenül jelentkeztek. Salim Yusuf professzor a vizsgálat vezetője a fenti eredményeket korszakalkotónak ítélte meg. "Ha a szív- és érrendszeri szempontból veszélyeztetett betegek 1/3-át a vizsgálatban alkalmazott módon kezelnék, évente a világon 1 000 000 - 1 500 000 korai halálozást, szívinfarktust, szélütést lehetne megelőzni", - jelentette ki Yusuf professzor.

Könyvbemutató

HALAK ÉS HÁLÓK
Dr.Harsányi László és dr.Széman Zsuzsa tanulmány kötete a szociális nonprofit szervezetekről és tevékenységükről szól. A kötetet dr. Ferge Zsuzsa méltatta.

Központi Statisztikai Hivatal sajtótájékoztatója a Népszámlálásról

Hazánkban 2001. Elején teljes körű népszámlálás lesz. A 130 éves hagyománnyal rendelkező és külföldön is elismertségnek örvendő magyar népszámlálási gyakorlatot követve, az esemény lebonyolításában alapvető szempont a hazai felhasználók és nemzetközi szervezetek adatigényének kielégítése, és ezen túlmenően az Európai Uniós csatlakozással összefüggő elvárások teljesítése.

A Központi Statisztikai Hivatal szeretné a lakosságban megteremteni azt a fogadókészséget, mely biztosítéka lehet a korrekt adatokon alapuló felmérés gördülékeny és magas színvonalú megvalósításának. Ezért szervez sajtómegbeszélést dr.Vukovich Gabriella a KSH elnökhelyettese, Rózsa Gábor a Népszámlálási főosztályvezetője, Czibulka Zoltán a Demográfiai és módszertani főosztály vezetője, dr. Lakatos Miklós a Foglalkozásstatisztikai osztály vezetője, Glatz Ferenc a Területi előkészítés osztály vezetője, Szűcs Zoltán a Családdemográfiai és háztartás-demográfiai osztály vezetője részvételével.

HVG Á la carte 2000 Étterem - és borkalauz.

Sokszor nehéz ízlésünknek, hangulatunknak és pénztárcánknak megfelelő éttermet, kisvendéglőt találnunk. Gondban vagyunk, hová vigyük üzleti partnereinket, külföldi vendégeinket, barátainkat és családtagjainkat. A HVG Á la carte 2000 több mint 200 hazai vendéglátóhelyet, valamint Magyarország legnagyobb borvidékeit, pincészeteit mutatja be és minősíti.

A könyv - magyar és angol nyelven- olyan igényes vendégek tapasztalatai alapján készült, akik kedvelői, tisztelői, de kritikusai is a terített asztalnak. E vendégek - tesztelők - inkognitóban járták végig a kiválasztott éttermeket, amelyeket 90 szempont szerint, a vendéglátás minden részletét figyelembe véve vizsgáltak (Főbb szempontok: környezet, a vadég fogadása, belső tér és hangulat, az étel és ital választéka és minősége, a kiszolgálás módja, árak, számlaadás, kiegészítő szolgáltatások.

A borkalauz amellett, hogy áttekinti a jelentős borvidékeket és beavat a borválasztás, a vásárlás, a kóstolás rejtelmeibe, a borok és étkek íz világába, minősíti is a hazai választékot. Az élvezeti érték és megbízhatóság alapján a minősítés három fokozatát poharakkal jelöli. Az étteremkalauzt írta és szerkesztette: Gyimesi Zsuzsa a borkalauzt írta: Rohály Gábor. A sajtótájékoztatót stílszerűen sajt és borkóstoló követte.

Kossuth Kiadó sajtótájékoztatója a karácsonyi könyvekről

A Kossuth Könyvkiadó számos új könyvvel jelenik meg a karácsonyi könyvvásáron. Kínálatát sajtótájékoztatón mutatta be. CD-ROM-jai legalább ugyanolyan sikerre számíthatnak mint könyveik. Csemegének számít Gergely Jenő könyve a Pápaság Története, vagy Zala György a Millennium szobrásza, amelyet Bereczky Lóránd mutatott be.

LAM díj 1999. Évi odaítélése

A Lege Artis Medicinae 1994. Évi szerkesztőbizottsági ülésén határozat született arról, hogy a folyóirat alapításának ötödik évfordulója alkalmából létrehozzuk a "LAM - díjat" a folyóiratban megjelent eredeti közlés szerzői számára. A LAM - díj egy 9 cm átmérőjű bronzplakett, amelyet Révész László tervezett. Minden díjazott közleményhez csak egyetlen plakettet adunk ki, a hátoldalon feltüntetve a nyertes közleményt és kiadás évét.

A díjért folytatott versenyben részt vett minden olyan közlemény, amely az 1998 októbere és 1999 szeptembere között kiadott számainkban jelent meg, és az eredeti közlések csoportjába tartozik (vagyis betegcsoportok adatainak elemzését tartalmazza) A díjazott közlemény kiválasztására bírálóbizottságot kértünk fel. A tagok feladata az volt, hogy - egymástól függetlenül - az általuk legjobbnak vélt öt cikket kiválasszák és sorrendbe állítsák. Az idei győztesek dr. Varga Edit, dr. Zámbó Orsolya, Antibiotikum - profilaxis a fej-nyak régió onkológiai sebészetben.

Könyvbemutató

HALAK ÉS HÁLÓK
Dr.Harsányi László és dr.Széman Zsuzsa tanulmány kötete a szociális nonprofit szervezetekről és tevékenységükről szól. A kötetet dr. Ferge Zsuzsa méltatta.

Harsányi László, Széman Zsuzsa és Tamás Pál

 
  websolution by NetProjekt