2019 November 16 Saturday
 
 
 1999. február    

Február hónap főbb eseményei:

II. 1.
Agrár Klub

II. 2.
Vállalkozó Nők Klubja (HWWB)

II. 3.
Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, tisztújító ülés

II. 4.
Aschner Lipót díj átadása

II. 4
Napközben Klub a "Szociálpolitikáról, gyermekvédelemről"

II. 8.
Örökös Tagság Kuratóriumi ülése

II. 9.
Magyar Rákellenes Liga sajtóbeszélgetése a fájdalomról

II. 10.
Teleház Klub

II. 16.
Regionális Kutatások Központja (műhelybeszélgetések a régiókról)

II. 18.
Informál Klub

II. 20.
Herbalife termékbemutató

II. 23.
Teleház Klub

II. 23.
Magyar Ingatlan Szövetség Klubja

II. 25.
LAM Klub az alternatív egészségbiztosításról

Magyar Rákellenes Liga

A Magyar Rákellenes Liga harmadszor tartott a Páholyban háttérbeszélgetést, amelyen a szakma kiváló vidéki és fővárosi képviselői mellett az újságírók is részt vettek. A beszélgetés aznapi témája a fájdalom volt. Ezzel kapcsolatban: a rákos betegek félelmei, a fájdalom megítélése és csillapítása, elmélet és gyakorlat, a háziorvosok ismeretei, mellékhatások, függőségek.
A rák nem egyenlő a fájdalommal. A rákos betegség olyan testi - lelki teher, amellyel szemben a helytállás igencsak embert próbáló feladat. A rák elleni küzdelemhez jó erőnlét, lelkierő szükséges, amit a jelentkező fájdalmak lényegesen elgyengíthetnek, nagyokat hasítva a mindennapokhoz szükséges energiákból. Pedig a fájdalomnak nem kell szükségszerűen tetéznie a rákos betegséget. A rák nem egyenlő a fájdalommal. A rákos betegeknek nem kötelessége eltűrni a szenvedést. Az orvostudomány fejlődése a tumoros betegek számára is megteremtette a hatékony fájdalomcsillapítás lehetőségét.

Az erős fájdalomcsillapítóktól, a morfium alapú készítményektől sokan idegenkednek, mert a kábítószeresekkel azonosított, hallucinációs lelkiállapotokkal társítják ezeket. De ahogy a méreg és az orvosság között is sokszor csak az adagolás, az alkalmazás módja a különbség, ugyanúgy igen lényeges különbség van a rákos megbetegedések esetében orvosi felügyelet mellett alkalmazott fájdalomcsillapítók és a kábítószer-fogyasztás között. Fontos hangsúlyozni: ha a tumorellenes kezelés eredményesnek bizonyul, és ha a fájdalom csökken, akkor a folyamatosan alkalmazott opioidkezelés abbahagyható.

Nem vagyunk egyedül! A világon megközelítőleg 6 millió ember szenved rákos megbetegedésben, s közülük 3.5 millióan találkoznak a fájdalom különböző fokával.
A háttérbeszélgetés meghívott vendégei: dr.Horváth Attila egyetemi docens, POTE; dr.Héczey András háziorvos, Budapest; dr.Szász Emese pszichológus, háziorvos, Pécs.

Bővül a civilszervezetek sora

A Pallas Páholy - mint már megannyi alakuló szervezetnek - 1999. február 23-án a Magyar Ingatlanszövetség Ingatlanforgalmazó Tagozat megalakulását előkészítő munkacsoportnak adott helyet. dr.Máthéné Mészáros Marianna a Magyar Ingatlanszövetség elnökségének tagja megnyitó szavai után vázolta a hazai ingatlanforgalom helyzetét, várható helyzetét. Különös hangsúllyal tért ki a befektetési célú érdeklődésekre.

Tájékoztatójából is kitűnik, hogy a becsületes munkát végző ingatlanforgalmazóknak szükségük van önálló szakmai közösségre. Ennek egységes fellépéséhez, alkotó munkájához, érdekképviseleti lehetősége megteremtéséhez első lépéseként a szervezeti kereteket kell létrehozni. A megjelentek nagy érdeklődéssel figyelték a körünkben megjelent Szekeres Zoltán a Magyar Ingatlanszövetség titkárának tájékoztatóját. A Magyar Ingatlanszövetség napi munkájáról, terveiről, hazai és nemzetközi kapcsolatairól hallhatunk érdekes részleteket.

Az összejövetel utolsó harmada dr.Máthéné Mészáros Marianna ingatlanforgalmazói rutinjának köszönhetően pillanatok alatt pezsgő ingatlanbörzévé alakult. Ez a kötetlen, de jól irányított mintegy háromnegyed óra ékesen bizonyította, hogy az ingatlanforgalmazásban mekkora és mennyire elengedhetetlen szerepe van a forgalmazók közötti korrekt, kulturált munkakapcsolatnak, az együttműködésnek.

Aschner Lipót-díj

Az Alapítvány névadója Aschner Lipót a XX. század első felében Magyarország egyik legnagyobb iparszervezője volt. Nevéhez fűződik a mai TUNGSRAM létrehozása, a hazai fényforrásipar megteremtése. 1989-bena Tungsram és a Magyar Hitel Bank -emlékének őrzésére- alapítványt hozott létre, hogy minden esztendőben a születésnapján, egy vidéken dolgozó és egy fővárosban élő menedzser kapjon elismerést.

Ezúttal tizedik alkalommal adták át az Aschner Lipót -díjat. Az alapítvány kuratóriuma idén Horchler Frigyesnek, a North American Bus Industries (NABI) stratégiai alelnökének, és Karsai Bélának, a Karsai Műanyagfeldolgozó és Szerszámgyártó Rt tulajdonosának, elnök-vezérigazgatójának ítélte az elismerést. Horchler Frigyes fiatal mérnökként a járműgyártó-iparban kezdett dolgozni, majd 16 esztendőn át a hazai mezőgépgyártás fejlesztésében töltött be vezető funkciót. A győri Rába Művekben alelnök, majd pedig öt esztendőn keresztül az Egyesült Államokban a magyar kereskedelmi kirendeltség vezetője. A nyugdíjkorhatárt elérve a banki szférában helyezkedik el, a kilencvenes évek elején a de Benedetti Holdingban vállal vezető szerepet. Az utóbbi esztendőkben ismét a járműgyártáshoz tér vissza: a NABI alelnökeként a cég észak-amerikai piacainak fejlesztését irányítja. A kuratórium életművéért adományozta a díjat.

A vidéken működő ipari vezetők közül a Székesfehérváron élő Karsai Béla kapta a díjat. Cége az ország legjelentősebb gyógyszer-kozmetikai és élelmiszeripari csomagolóanyag-gyártó vállalkozása. Termékeiket Európa 15 országában vásárolják. Karsai Béla vállalkozása igazi sikertörténet:

Az Aschner Lipót díj kitüntetettjei

1988-ban kisiparosként kezdi pályafutását, majd családi vállalkozás, később üzem fémjelzi szakmai útját. Évente megháromszorozza termelését, 1998-ban új üzemeket telepít Veresegyházán, Orosházán és Romániában. Vállalkozásainak irányítása mellett tanul. 1996-ban a buffalói egyetemen vezetés-módszertani, nyelvi tanulmányokat is folytat. Szívesen támogat jótékony célokat, így például a Fejér megyei Szent György Kórházat, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyet, könyvek megjelenését.

Örökös Tagság

Az Örökös Tagság 1999 évi Kuratórium Tagjai
Bánki Iván, Donáth László, Fáy Miklós, Galgóczy Judit, Glatz Ferenc, Görgey Gábor, Horváth Z. Gergely, Illés György, Kerényi Imre, Kovács László, Kővári Péter, Lengyel György, Novothny Zoltán, Petrovics Emil, Schiffer János, Szabó István, Szinetár Miklós, Szirányi János, Ungvári Tamás, dr. Veér András, Végvári Tamás

Örökös Tagság kuratóriumi ülése.
Az idén immár negyedik éve ül össze az Örökös Tagság kuratóriuma, hogy megszavazzák, kategóriánként ki legyen az a négy művész, akik közül a közönség kiválaszthatja az 1999. évi Örökös Tagot.

A jelöltek:
Színésznő: Csomós Mari, Eszenyi Enikő, Molnár Piroska, Udvaros Dorottya
Színész: Bárdy György, Garas Dezső, Huszti Péter, Tordy Géza
Operaénekes: Gulyás Dénes, Hamari Júlia, Kováts Kolos, Marton Éva
Táncművész: Kun Zsuzsa, Orosz Adél, Pongor Ildikó, Seregi László

A művészek nevei valamennyi vidéki és fővárosi napilapban megjelennek. A nézők szavazataikat április 21-ig adhatják le a Magyar Televízió címére. Nyilvános eredményhirdetés május 9-én az Operett Színházban megrendezendő gálaműsoron lesz. A műsor támogatói: TVK Rt, Compaq, EGIS, Hungária Biztosító Rt, Konzumbank Rt, Kossuth Nyomda Rt, Quaestor Rt, Laki Kft, Magyar Posta Rt, Medicor Holding Rt, SIEMENS, Telewestel, TVR-hét.

Regionális Kutatások Központja

Dr. Baráth Etele országgyűlési képviselő elnökletével a Magyarországon kialakítandó régiókról tartottak kerekasztal beszélgetést. A fórumot a közigazgatási Társaság gesztorálja. A fórumon részt vett Glatz Ferenc, a Tudományos Akadémia elnöke és dr. Kilényi Géza, professzor.

Informál Klub

Kedves Barátaink meghallgatjuk Csepeli György "Lokális és globális, avagy nemzetállam az ezredfordulón" című előadását, hogy aztán közösen töprengjünk fölötte. Mi mottóként (mint oly gyakran) újfent József Attilát idézzük.

"Akár egy halom hasított fa,
Hever egymáson a világ,
Szorítja, nyomja, összefogja
Egyik dolog a másikát
S így mindenik determinált"
Így hívta meg a klub tagjait Ördögh Szilveszter.

LAM Klub

A LAM Klub következő összejövetelén a biztosítók képviselői, döntéshozók, szakemberek beszélgettek "van realitása az alternatív egészségbiztosításnak?" A klubot Vető Kálmán vezette.

Teleház

A Teleház Szövetség stratégiai stábja. Középen Gáspár Mátyás Király Ferenc, Gáspár Mátyás és Kovács Győző

Napközben Klub a "Szociálpolitikáról, gyermekvédelemről"


A Napközben Klub vendégeivel Ferge Zsuzsa szociológussal és Harrach Péter szociális és családügyi miniszterrel beszélget a közönség előtt.

 
  websolution by NetProjekt