2019 November 22 Friday
 
 
 1999. november    

November hónap főbb eseményei:

XI. 1.
Agrár Klub

XI. 2.
Vállalkozó Nők (HWWB) Klubjának vendége: Osszmann Péter kandidátus

XI. 3.
Minőségügyi Tanácsadók Szövetségének sajtótájékoztatója fennállásának 5. évfordulója

XI. 4.
Napközben Klub az "Esélyegyenlőség" címmel

XI. 8.
Jogi Kabinet beszélgetés az aktuális törvénykezési ügyekről

XI. 11.
Illés Sándor Könyvbemutatója Imádság és Vallomás címmel

XI. 11.
LAM Klub vendége: Cser Ágnes az EDDSZ Elnöke

XI. 12.
AVNET Kft szoftverbemutatója

XI. 15.
Irodalmi est háziasszonya: Varga Gabriella

XI. 17.
Teleház Klub "távmunka, teleüzlet" címmel

XI. 18.
Informál Klub vendége: Nyers Rezső

XI. 19.
Kossuth Nyomda munkaértekezlete

XI. 22.
Nemzetközi Konferencia az Önkormányzatok pénzügyeiről

XI. 23.
Intermedicina kiállítás sajtótájékoztatója

XI. 23.
Illés Sándor könyvének dedikálása

XI. 24.
Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutató Intézete könyvbemutatója

XI.24.
Agrár Európa Klub a zöldségtermelésről

XI. 25.
Bolondok /Űr/ hajója (dr. Veér András és dr.Erőss András könyvbemutatója)

XI. 25.
MA - HOLNAP Klub

XI. 29.
Jogi Kabinet vita a jogszabályalkotásról

XI. 30.
AVNET Kft bemutatja a FÓKUSZ költségvezetési intézmények részére kifejlesztett integrált rendszer

Vállalkozónők Klubja

Mielőtt Osman Péter kandidátus elmondta volna gondolatait "az innováció finanszírozási lehetőségei az üzleti angyaloktól a kockázati tőkéig" címmel, már gyülekeztek a hölgyek, hogy előbb meghallgassák Hadalik Ágnest. Ő egészen más tárgykörben csigázta fel az érdeklődést. Előadásának címe ez volt: "Diéta, makrobiotika, vagy amit az egészséges táplálkozásról tudni kell." A rendezvényen télikabátot is lehetett vásárolni és jelentkezni a WOMEN 99 nemzetközi kiállításra és konferenciára.

Napközben Klub

-Van-e női esélyegyenlőség? - tette fel a kérdést a Kossuth Rádió Napközben című műsorának feltétlen Pásztor Magdolna szerkesztő - műsorvezető. S a jelenlévők két órán keresztül tartó lelkes vitatkozásba kezdtek. Csak éppen másról. A Pallas Páholy vitaestjén az volt az egyetlen közös és vitathatatlan vélemény, hogy nincs esélyegyenlőség. A vita tehát arról szólt, hogy ez baj-e?. Sajnáljuk vagy örüljünk neki?. Az alapkérdés úgy hangzott: Karrier vagy család? Lehet-e azt a kis "vagy" szócskát ésre változtatni? Karrier és család! Meg fér-e együtt a nő számára az évezredes anyaszerep a hagyományosan férfira jellemző önmegvalósítással, amelyet ma egyszerűen karriernek hívnak? Nem könnyű kérdések. A megjelent szakértők sem döntötték el a vitát. Nem is akarták. dr.Kopp Mária, magatartáskutató, dr.Lévai Katalin, az Egyenlő Esélyek Alapítvány vezetője, dr.Haraszti László, pszichiáter és dr Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke csak segítettek néhány dolog pontosabb megértésében.

Informál Klub


Búcsúzzunk ettől az esztendőtől (s vele az 1900-as évektől) Nyers Rezső társaságában.
jelképesnek is tekinthető, hogy éppen Nyers Rezsőt invitáltuk (egyébként 81 évvel és két nappal az első, a Károlyi - féle köztársaság kikiáltása után). Kora és tapasztalata alapján sok kérdésünkre adhat hitelt érdemlő választ.

Például arra: miként látja a huszadik század végére (Kínát, Észak - Koreát, Vietnamot, és Kubát kivéve) gyakorlatilag összeomlott, társadalmi rendszerként létezett baloldali (államszocialista) kísérletet (kiértetet) ? Ha az eszme gyakorlatának a múltját elemzi és minősíti, vajon milyennek tételezi a jövőjét? Egyáltalán: hiteles és igaz maradt-e maga az eszme a bűnökkel és igazságtalanságokkal terhelt, végül működésképtelen gyakorlat több mint fél évszázada után? Hogy a radikális változtatás szükségszerű volt, alig vitatható - de vajon törvényszerű is volt-e, hogy ilyen legyen?

Osztja-e Tőkei Ferenc azon véleményét, mely szerint az az ember, aki a kapitalizmust tartja a lehető legjobb társadalmi és gazdasági rendszernek, az nem tekinthető a huszadik század végén értelmiséginek? Milyennek ítéli az elmúlt tíz évet az ország és az MSZP történetében? Ha optimista, miért az? Ha netán kételyek gyötrik, mi miatt? Mi a véleménye a Horn - kormány működéséről és miben látja a tavalyi választási kudarc okát?

Az elmúlt másfél esztendő kormányzati -és parlamenti- politikáját (és politikai gyakorlatát) aggódva vagy bölcs nyugalommal szemléli-e? Nem "testamentumot" várunk (az utóbbi időben azt oratóriumi műfajban mások szokták az érintett helyett és nevében megírni) nem is szintézissel összegzést (erre Nyers Rezső eleve nem is vállalkozott.) Sokkal inkább: eszmecserét, de úgy, hogy nem az eszmét cseréljük másikra, hanem megosztjuk egymással.

Irodalmi est Gondolatok Színe - java

Kérjük, tartson velünk, amikor az egymástól elválaszthatatlan képzőművészet és irodalom ismét találkozik. tartson velünk, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjon, amennyiben kedveli az igényes művészetet s nem kevésbé a meghitt hangulatot. Így szólt a kedves invitálás, amelyre annyian jöttek el, hogy aki pontosan érkezett sajnos már nem fért be. A 60 fős teremben így is 80-90 fiatal szorongott és gyönyörködött dr.Kotró László és Sipos István festőművészek alkotásaiban. Az est háziasszonya Varga Gabriella újságíró eközben mutatta be Vörösmarty Marcell fiatal költőt, aki verseivel elbűvölte a közönséget.

Teleház Klub

A teleház 'ablak és ajtó' az információs társadalomba. Rajta keresztül be lehet kukkantani, ha tetszik, be lehet menni. Bárkinek. Megtapasztalhatóak az előnyök, megismerhetőek a hátrányok, fokozatosan használatba vehetőek az újdonságok. Ez a teleház küldetése.
- Jó-e az embereknek, közösségeknek, az egész társadalomnak az áttérés a papírvilágból az elektronika világába?
- Ha igen, hogyan lehet átjutni az egyik dimenzióból a másikba?
- Ki segít, hol van az átjáró?

Erről beszélgettek a Klubdélutánok több mint 50 Teleház munkatársai. Bemutatták a Teleházak és Távmunka című könyvet és zsűrizték a Nemzeti Teleház Program Koncepcióját! A Magyar Teleház Szövetség október 20-án elhatározta a Teleházak üzleti klubjának fokozatos létrehozását. A mostani rendezvényen ennek szervezése is megkezdődött.

Minőségügyi Tanácsadók Szövetsége

A Minőségügyi Tanácsadók Szövetsége öt éves évfordulója alkalmából az illetékes Minisztérium a következőket adta közre:
A Gazdasági minisztérium - folytatva a jogelőd minisztériumok gyakorlatát - 1991 óta pályázat útján támogatja a korszerű minőségbiztosítási rendszerek kiépítését és tanúsítását. Ilyen célra egy, a közelmúltban végrehajtott reprezentatív felmérés szerint a válaszadó vállalatok 70%-a vett igénybe valamilyen pénzügyi támogatást.A Gazdasági minisztériumot a legtöbben (87%) a nevezték meg, mint támogatót. A tárca pályázat alapján 1996-ban 346 cégnek mintegy 560 millió Ft-ot 1997-ben 811 cégnek közel 1200 millió Ft-ot, 1998-ban pedig 964 cégnek több mint 850 millió Ft-ot ítélt meg minőségbiztosítási rendszerek kiépítésére és tanúsítására. 1999-ban ez a tendencia folytatódik.

1999-ben megkezdődött a környezetközpontú irányítási rendszerek kiépítésének és tanúsításának támogatása. Eddig 52 cégnek ítélte ezt meg a tárca. A Gazdasági Minisztérium az igények és a lehetőségek függvényében továbbfejlesztve folytatja a támogatást. Ez 2000-ben például várhatóan kiterjed az úgynevezett AQAP (NATO elvárások) szerinti minőségbiztosítási rendszerekre is. A tárca kezdeményezte a Nemzeti Minőség Díj létesítését és pályázati rendszerének működését. 1999. november 12-én immár negyedik alkalommal vehetik át a győztesek -a kiválók legkiválóbbjai- a Parlamentben ezt a magas szintű elismerést a minőségfejlesztés, az üzleti kiválóság terén elért kimagasló eredményeikért.

Jelentős eredmény: az idén már öt magyar cég vállalta az európai megmérettetést. Közülük a hódmezővásárhelyi BURTON-APTA Kft Európai minőség Díjat kapott. Ez a vállalati erőfeszítések elismerése mellett a hazai tanácsadói munka elismerését is jelenti. Az ötéves évforduló alkalmából Sencz József és Krämer Tamás az MTSZ Elnöksége nevében pályázatot hirdettek meg az Oktatási Minisztériummal együttesen közoktatási intézmények minőségügyi rendszerének sérülésmentes kiépítésére, a COMENIUS 2000 Minőségfejlesztési program keretében.

LAM Klub

Az orvosok klubjában érdekképviseleti vezető volt a vendég Cser Ágnes az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet Szövetségének Elnöke Vető Kálmán klubvezetővel az eszmecsere szünetében.

LAM Klub

dr.Erős András tájékoztatta a sajtót és a szakmai közvéleményt arról, hogy az intermedicina kiállításon mi lesz látható.

Könyvbemutató

Környezeti érdekek Magyarországon ez a címe dr.Szirmai Viktória könyvének, amely nemcsak doktori értekezése, hanem rögtön minden magyarországi egyetem tankönyve is lett ebben a tárgykörben. Nem csoda, hogy dr.Enyedi György akadémikus, az MTA Alelnöke mutatta be a művet, és hogy a házigazda szerepét Tamás Pál az Intézet Igazgatója maga vállalta fel. A könyv megjelenéséhez szükséges pénz felét, a Kossuth Nyomda előlegezte meg, és ő nyomtatta ki a könyvet azzal a gyorsasággal és abban a minőségben, amelyre csak ez a nyomda képes.

Tamás Pál, az Intézet igazgatója is részt vett a könyvbemutatón

A sajtó és szakmai bemutatón várakozáson felüli volt az érdeklődés, ami legalább annyira szól a szerző személyének mint művének. A több mint hatvan résztvevő között a sajtó képviselőin túl ott voltak az egyetemek, a civil szervezetek , a környezetvédelemért felelős állami szervek képviselői is, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagjai és az érdeklődő politikusok, önkormányzati vezetők mellett.

 

Agrár Európa

Az Agrár Európa Klubban dr.Bittránszky János a Magyar Zöldség - Gyümölcs Terméktanács Elnöke tartott vitaindító előadást. "A kertészeti ágazatok kiáltásai az európai Uniós csatlakozás kapcsán" című előadást vetítéssel illusztrálta. Az érdeklődők az Agrár Európa Klub titkárságán . Az Agrár Európa Tanácsadó Iroda (1052. Budapest, Károly krt. 24 tel:266 56 22, e-mail: ae-agro@elender.hu) útján kaphatnak bővebb információt.


Bolondok /Űr/ hajója (dr. Veér András és dr.Erőss András könyvbemutatója)


Bolondok/Űr/hajója a szcientológia titka című könyvét mutatta be dr.Veér András és dr. Erőss András a sajtónak és a szakmai közönségnek. Képünkön a szerzők. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr.Semjén Zsolt a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A terem zsúfolásig megtelt, de a Páholy előtt is voltak.

A szcientológiai vallás hívei (mint a képen látható valamennyien igen - igen jól szituált fiatalok) kifejezetten nyilvánosságra törekedtek. Fényképezőgép elé álltak, hogy legalább így megjelenhessenek miután nem kaptak meghívót a rendezvényre. (rejtély, hogy honnan tudták meg az időpontját) A füzet amit a kezükben tartanak PSZICHIÁTRIA CSALÁS ELKÖVETÉSE címet visel. Függőlegesen pedig ez olvasható: A TÁRSADALOM ELÁRULÁSA. A kiadó amerikai, a nyomda és a példányszám ismeretlen. Hogy miről (is) szól a szcientológiai egyház?

Semjén Zsolt politikai államtitkár is részt vett a könyvbemutatón

Az amerikai PR stílus rendkívül attraktív kiadványában a legmegfelelőbb helyen ez olvasható: Informálódjon..., vegye meg a könyvet és jusson adatokhoz.! Ára: 24.95 USD (plusz kezelési és postaköltség) (ez már mind apró betű) Ez kérem szépen több mint 7000 Ft (kezelési és postaköltséggel egy tízes!) Ha valaki eddig nem tudta volna hogy mi a "Vallásnak" a lényege, ebből rájöhet. A pénz! tanfolyam - tanfolyam hátán, könyv - könyv hátán, fizetni - fizetni! A céltábla pedig a szorult helyzetben lévő ember, aki valódi lelki segítségre, vagy orvosra szorulna.

 

 

Illés Sándor Imádság és Vallomás

Bajor Nagy Ernő méltatta a kötetet, aki a szerző pályatársa volt

(kusza gondolatok egy könyvről)
Ezekről a kötetbe összegyűjtött kis történetek, színes írásokról, jegyzetekről el kell mondanom, hogy egy nyitott szemmel járó újságíró meglátásaiból születtek a körülöttünk zsibongó mindennapokról. Részben vallomások, részben csak riadt kiáltások. Nem műalkotások, csupán jegyzetek. Legfőbb értékük, ha egyáltalán van, abban rejlik, hogy minden soruk magán viseli századvégi szorongásaink jellegzetességét. ezért üzenetet is közvetítenek. Én az első világháború kitörésének esztendejében születtem és ezért a múlt századforduló életét csak az irodalomból ismerhettem meg.

Tapasztalatból mondom hát: remek iskola az irodalom. Amikor Kosztolányi Dezső tolljegyzetei, rajzai kerültek a kezembe, megéreztem a sorokból a letűnt század felém lengő szellemét is. Nemcsak megéreztem, de meg is értettem. Erre gondolva abban reménykedem most, hogy ezek az én kötetemben megjelent újságcikkeim, tárcáim is híven tükrözik majd az utánunk következő nemzedéknek mai ellentmondásos korunk lényegét. A századvég hangulatát. Miről szólnak ezek a kis írások? Csak egy tétova mozdulat, lélegzetvételnyi idő, akár egy vaku villanása az ilyen kis írás. Illyés Gyula Kosztolányi tollrajzait méltatva azt írta róluk, hogy valóságos gyöngyszemek, bár műfajilag meg nem határozhatók, gyöngyszemek mégis, igazgyöngyök. Ezért füzérbe kell őket válogatni. Könyvbe.

Ez lebegett a szemem előtt, amióta írom a Magyar nemzetbe ezeket a kis tárcákat, hovatovább tíz esztendeje. Tudom, hogy a most bemutatott könyv nem minden írása igazgyöngy, talmi is akadhat közöttük, ennek ellenére remélem, érdekes olvasmányt nyújt, mert avatott kezek fűzték kalárisba: Varga Gabriella válogatásában sűrűsödött kötetté a Magyar Nemzet lapjain megjelenő és rádióban olykor elhangzó karcolatok javarésze. Hogy mi ezeknek a kis írásoknak az alaphangja? Az, ami a lélek szűrőjén átszivárogva megdobogtatja a szíveket, s amibe olykor - olykor beleborzongunk. Csak leheletfinom rezdületként ér el hozzánk ez a borzongás, mint amikor a fecske röptében megérinti a víz tükrét, amely megrezdül a nyomában.

A mondanivaló a szeretet, a megértés, a jóság, a tiszta emberség, a hűség, a hazaszeretet, olykor csak torzan, riadt mosolyként. Minden kis történet nyújtani szeretne valamit az olvasónak arról, hogy mi az ami körülöttünk történik. Adni szeretne valami olyat, amibe bele lehet kapaszkodni, hiszen fogódzóra van szükségünk ebben a letűnő században, különben, hogy álljunk talpra a jövőben? Egy-egy tétova villanás, fény az éjszakában, távol villámlott, vagy már itt is a vihar a szívünkben? Egy kis melegség a szívünk táján, oldódó keserűség, de remény is ugyanakkor. Hát ezekről írtam Fogadják szeretettel. Még annyit tennék ehhez hozzá: a Magyar Nemzet olvasói levelek százaiban érdeklődtek, mikor állnak már össze ezek az írások önálló kötetté. Ez most megtörtént az ESTRADE CITY Kft kiadói jóvoltából, dr. Gáspár István igazgató úr nyitásával, amiért végtelen hálával és köszönettel tartozom. Számomra olyanok ezek a lelkemből fakadó kis írások, akár a tiszta búzamagra váró fehér galambok. Repüljön hát csattogó szárnyú kis csapatunk és pihenjen meg a szíveken.

Illés Sanyi bácsit, barátomnak mondhatom. Egy késő esti borozgatás közben (mindketten szeretjük) Szó esett a kötetről, amit Varga Gabi már összeállított az írásokból. Nem akartam elhinni, hogy Sanyi bácsi 30.-ik kötetét (ami trilógiának készül) nincs aki kiadja. Emberek tucatjait ismerem akik azért veszik a Nemzetet (csak azért), hogy szombaton olvashassák Sanyi Bácsit. Soha nem adtam még ki könyvet, de megígértem a 85. születésnapodra utcán lesz a könyv. Most boldog vagyok, és köszönöm mindenkinek, aki segített (Gáspár István)

 
  websolution by NetProjekt