2020 September 30 Wednesday
 
 
 2004. április 

A hónap főbb eseményei:

 

04.01. A Magyar Szociológiai Társaság Elnökségi ülése

04.05 XXI.Század Társaság

04.06 A Magyar Üzletasszonyok Egyesülete

04.13 A Fürge ujjak klub

04.15 Az Informál klub és a XXI. Század társaság


04.19 A Ma-Holnap klub

04.30 Bibó István Közéleti Társaság.

04.01. A Magyar Szociológiai Társaság Elnökségi ülését követően - immár hagyományosan - szakmai könyvbemutatót tartanak, "megnyitva a kaput" az érdeklődő közönség előtt. Most Székelyi Mária és Barna Ildikó: "Túlélőkészlet az SPSS-hez" című kötetét mutatta be a nyilvánosság előtt Bozsonyi Károly, Tóth István György, és Závecz Tibor. A beszélgetést Örkény Antal vezette.

04.02 IRISZ Klub

 

04.05 Az előző kötet - az Európai jelentésárnyalatok - után elkészült az újabb. A Magyar jelentésárnyalatok A szerzők - a XXI.Század Társaság tagjai - ezen a klubülésen kapták kézhez a kötetet. Vámos Tibor akadémikus ezután a nyilvánosság megszólítása címmel fejtette ki gondolatait.

04.06 A Magyar Üzletasszonyok Egyesülete klubestéjének vendége ez alkalommal dr.Király Júlia a Nemzetközi Bankárképző Intézet vezérigazgatója volt.

04.13 A Fürge ujjak klub néhány hónapja ismét a Pallas Páholyban működik. Még "Kossuth Nyomdás" korában (a nyomda alakította ki a Pallas Páholyt) kezdődött itt a klubélet. Azután változtak a tulajdonosok, megszűntek a havi összejövetelek. A Magyar Könyvklub (a mostani tulajdonos) ismét jelentkezett, hogy jöhetnek-e? Sárközi Saci volt a vonal végén, a régi Kossuthos, aki ma is a lap "lelke" Rebesgetik, hogy megint új gazdája lesz a lapnak. Nem csoda! A Fürge ujjak kelendő portéka. Az egyetlen kézimunka folyóirat. Ezt olvassák a magyar kézimunkázó hölgyek határainkon innen és túl!

04.15 Az Informál klubnak is és a XXI. Század társaságnak is vezetője (és lelke) Kocsis A. Sándor (A=Andris) S Ő a Kossuth Könyvkiadó vezérigazgatója is. Így esett, hogy a kiadó legújabb könyvét a Magyar Jelentésárnyalatokat (melynek szerzői a XXI. Század Társaság tagjai) az Informál klub közönsége láthatta legelőbb (és vehette meg fél áron) A szerzők listája önmagáért beszél: Agárdi Péter, Ágh Attila, Angyal Ádám, Csáki György, Deák Péter, Ferge Zsuzsa, Gazsó Ferenc, Hovanyecz László, Kéri László, Kertész Ákos, Kocsis András Sándor, Kolláth György, Márton László, Petschnig Mária Zita, Romány Pál, Rubicsek Sándor, Tamás Pál, Vámos Tibor, Varga Gyula, Vitányi Iván


A rendezvényen a szerzők sorban mondtak néhány gondolatot a kötet kapcsán. Egyet emeltünk ki: "Romány Pál, volt mezőgazdasági miniszter: Nemrég olvastam egy könyvet az volt a címe, hogy "Magyarok Észak Európában" Egy dán farmra látogatott el egy mezőgazdasági delegáció. Elmondták a vendéglátók, hogy minden gazda minden nap kétszer szedi fel a tojást a tyúkok alól. Azonnal egy gépbe teszi, amely rányomja a tojásra a gazda nevét, a farm nevét, és a dátumot. Ezután beviszi a szövetkezet közös gyűjtőhelyére, ahol minden tojást átvilágítanak. Ahány sötét tojást találnak annyiszor 25 öre büntetést fizet a gazda. Este a tojást hajóra rakják és reggel Angliába a piacon eladják… .A könyv 1910-ben íródott…!

 


 

04.19 A Ma-Holnap klub 2004. április havi vitaestjének témája "A családon belüli erőszak." volt. Törvénytervezet készül a családon belüli erőszak megelőzése és kezelése érdekében. Tragikus hírek, a szakemberek növekvő aktivitása, az áldozatok mind nagyobb számú jelentkezése és a közvélemény növekvő figyelme kikényszeríti a cselekvést. Egyes vélemények szerint minden harmadik családban történik erőszakos cselekmény.


Kik az érintettek, ki, hogyan és miért válik elkövetővé, és ki miért áldozattá? Egyszerű, fekete-fehér feleletek adhatók ezekre a kérdésekre, vagy az összetett problémák komplex válaszokat igényelnek ? Végre szembenézünk ezzel a súlyos társadalmi problémával, vagy csak látszatmegoldások születnek?
Vajon ismerjük e a valódi okokat és lehetséges megoldásokat?
Tisztában vagyunk-e a jogi, erkölcsi és szakmai megítélés különféle lehetséges aspektusaival?

Van-e megfelelő és elégséges intézményi és szakember háttere a megoldandó feladatoknak?
És még hosszan sorolhatók a kérdések ebben a témában. Ezekről esett szó a vitaesten.

A beszélgetés résztvevői: DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy miniszter, GÖNZ KINGA államtitkár (Eü - Szoc. Min.), HERCZOG MÁRIA szociológus a Kriminológiai Intézet munkatársa,GÁSPÁR KÁROLY főosztályvezető (Eü-Szoc. Min.), VIRÁG GYÖRGY az ESZTER Alapítvány vezetője voltak.

 

04.30 van-e antiszemita közbeszéd ma? Erről vitatkozott a Bibó István Közéleti Társaság. A pódiumon Karády Viktor a CEU Egyetemi tanára, Sándor Iván író, és Ungvári Rudolf írók ültek. A beszélgetést Márton László vezette.


 
  websolution by npc