2020 September 30 Wednesday
 
 
 2004. január  

Január hónap főbb eseményei:

01.06
Vállalkozó Nők Egyesületének klubja
Vendég: dr.Kerekes Ildikó adószakértő, könyvvizsgáló
Téma: Mit kell tudnunk a 2004 évi változásokról

01.07
Civil Szervezetek Kuratóriuma

01.09
Írisz Klub

01.13.
Fürge ujjak klub

01.16
Bibó Szobor bizottság ülése

01.16.
Írisz klub

01.19
Európa Ház Civil szervezetének ülése

01.19.
BHKKA klub

01.20.
Nyugdíjasok Országos Képviselete

01.20.
Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja
„gyorselemzés”

01.20.
XXI. Század Társaság
téma: Fátylat rá!!??? Gazdaságpolitika 2003., előadó: dr.Csáki György Belpolitika 2003 előadó: dr.Bayer József
A magyar jelentésarárnyalatokról..

01.22
Informál klub
Kultúra 2004.
Vendég: dr.Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke

01.23
Freedom House kht
Sajtószabadság A Választások Évében: A DEMOKRÁCIA UKRÁN JÁTÉKSZABÁLYAI”

01.23.
Írisz klub

01.26
Tranzit Klub

01.27
Gutenberg Klub
az elmúlt esztendő és a most kezdődő esztendőben való teendők.

01.28
Szociális Szakmai szövetség előadása

01.28.
Agrár Európa Klub

01.29
LAM Klub

01.30
Aschner Lipót Alapítvány díjátadó ünnepsége

01.30.
Írisz klub

01.31
Baráti Találkozó
zártkörű rendezvény

Fürgeujjak klub


Üditő színfolt a Pallas Páholyban a Fürge ujjak klub. Havonta egy alkalommal a kötőtű és a horgolótű virtuózaié a "pálya".

Informál klub


Harsányi László a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke a Kultúra napján beszélt a Kultúráról. Elmondta, hogy ez az egyetlen olyan forrás, ami nincs "pántlikázva" és ahol az odaítélésről a szakmai kuratóriumok döntenek. A kezdeti 700 milliós kerettel szemben ebben az évben 7-8 milliárd forint áll rendelkezésre. Kifejtette, hogy a Kultúra az előrehaladás legfontosabb tényezője. Lényeges összefüggés van például, a munkanélküliség és a kulturális színvonal között. Egyes településeken a cigánylakosság körében 50-80% a munkanélküliek aránya. Az odatelepülni szándékozó multinacionális vállalatok pedig azért nem tudnak mégsem odamenni, mert nincs szakember, és ha nincs 8 általános iskolai végzettsége valakinek, nem is lehet szakmunkássá képezni. Márpedig a romák között - különösen a keleti országrészben túlnyomóan ez a helyzet.

Vállalkozó Nők Egyesületének klubja

A Vállalkozónőket első ez évi klubnapjukon az ismert adószakértő és könyvvizsgáló, Kerekes Anikó várta. A beszélgetés témája az volt, hogy "Mit kell tudni a 2004. Évi változásokról?"
Köszönjük, hogy segítettek! A karácsonyi árverés eredménye (itt a Pallasban) 38 ezer Ft volt. Ezt a Bíborszív Alapítványnak küldték el a Vállalkozónők klubjának tagjai. Az összeget Harmaty Kinga négyéves súlyos izomsorvadásban szenvedő és nagyon szegény ceglédi kislány gyógykezelésére fordítják.

BHKKA klub


A Biztonságpolitikai Alapítvány havi klubjának témája a "Média és Biztonság" volt. A Magyar Rádió külpolitikai szerkesztőségét Nyárádi Péter, a Magyar ATV-t Hardy Mihály az MTA Politikatudományi Intézetét Galló Béla képviselte. A beszélgetést Koós Anna a Biztonságpolitikai Intézet igazgatója vezette. A nagyszámú résztvevő között többen voltak jelen az Informál klub és a Pallas Páholy Egyesület tagjai is.

XXI. Század Társaság

A XXI. Század Társaság "Fátylat Rá!!???" címmel dr.Csáki György és dr.Bayer József vitaindítói alapján folytattak eszmecserét a Gazdaságpolitika és a Belpolitika múlt évi helyzetéről.

"Az Európai jelentésárnyalatokról..." címmel múlt évi kötet után a Társaság

"A magyar jelentésárnyalatokról..." címmel ad ki hamarosan kötetet.

NYOK

A Nyugdíjasok Országos Képviselete januári fórumán a Pallas Páholyban hirdette meg Kökény Mihály egészségügyi és családügyi miniszter programját, a hálapénz visszaszorítását
Amely a következő:
Térítési díjért igénybe vehető szolgáltatások körének egyértelmű rögzítése: A kórházi kezelőorvos megválasztásának joga nem feltétel nélkül és térítésmentesen jár. Egészségszámláról vagy közvetlen hozzájárulással legálisan legyen fizethető.

Etikai szabályozás: A minisztérium kéri a Magyar Orvosi Kamarát, hogy a társadalmi igényekre tekintettel tekintse át újra a hálapénzzel kapcsolatos etikai álláspontját.

Betegszámla: Jövő hónaptól egy adott kórházban modellezzük azt, hogy a beteg távozáskor a zárójelentés mellé automatikusan egy olyan jelképes számlát kap (finanszírozási előkalkuláció), amelyen szerepel, a rajta elvégzett beavatkozás összes költsége.

Dr.Info: A második félévtől egészséginformációs internetes felületet és erre épülve telefonos információs vonalat hozunk létre. A dr.Info-nak nevezett szolgáltatás első lépése lenne ez, amely mögött egy olyan adatbázis lenne megtalálható, amely az ellátórendszerrel kapcsolatos objektív adatokat tartalmazná, például szakemberek, esetszámok, betegelégedettség kórházanként, részlegenként.

Zöldszám: Március 1-től havi egy napon a miniszter személyesen fogadja az állampolgárok hívásait, várja javaslatait. Ezen kívül éjjel - nappal hívható üzenetrögzítő várja az állampolgárok hívásait.

Az Év Kórháza: Meghirdetjük az "Év Kórháza" címet, amelyet az az intézmény érdemel ki, ahol a szakmai, minőségi és betegelégedettségi mutatók a legjobbak. Terveink szerint a győztes jelentős összeget nyerhet el, amelyet minőségbiztosítási rendszerének továbbfejlesztésére fordíthat.

Az újságírók, a rádiók, és TV-k 20-án és 21-én vezető hírként számoltak be az eseményről. Íme a Népszabadság címoldala ahol ez volt a főhír. Megjelent a Magyar Nemzet, Népszava, MTV, RTL, TV2, City Tv

Sajtószabadság a választások évében

A Demokrácia Ukrán játékszabályai címmel rendezett sajtóbeszélgetést a FREEDOM HOUSE és a Ma-Holnap klub a Pallas Páholyban.

Közel ötvenmilliós szomszédunk Ukrajna, ősszel elnökválasztásra készül. Nem lehet közönbös számunkra, hogy milyen hatalom jön létre és miképpen? Különös hangsúlyt ad az eseményeknek, hogy Magyarország EU tagállamként európai határ is lesz, egy korábban is ma is baráti országgal. Ráadásul olyan közös (és európai) határunk van, amelynek túloldalán nagyszámban élnek magyarok. Magyarország számára kiemelkedő jelentőségű, hogy az ukrajnai politikai és gazdasági átmenet a demokratikus elvek mentén menjen végbe. Az EU érlelődő "Tágabb Európa" koncepciójának is fontos eleme a közös demokratikus értékek erősítése, mely által a határokon átívelő együttműködés különböző formái stabil alapra épülhetnek.
Amint azt magyarországi példák is alátámasztják, a választások eredményének alakulásában a nyomtatott és az elektronikus sajtónak kitüntetett szerep jut. A tájékoztatás függetlensége, a közvetlen politikai befolyásolástól mentessége elengedhetetlen feltétele, hogy a választók hiteles képet alkothassanak a politikusok versengéséről. Csakis ezáltal biztosítható, hogy döntésük a szavazófülkében hiteles információn alapuló választói preferenciát tükrözzön.

A Freedom House Kht. És a Ma-Holnap Klub programja e gondolat jegyében kívánta láttatni azokat a kihívásokat, melyekkel az ukrán média a választások kapcsán néz szembe.

Az angol nyelvű beszélgetést dr.Deák Péter, a Ma-Holnap klub vezetője nyitotta meg és dr.Eörsi mátyás az SZDSZ-es parlamenti képviselő, az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke vezette. Részt vett a rendezvényen Patrick Egan a Freedom House igazgatója is. Az ukrán beszélgető partnerek: Serhiy Sobolev, parlamenti képviselő, a "Reform és Rend" Párt ("Mi Ukrajnánk" tömörülés) elnökhelyettese
Ihor Soldatenko, média szakértő, "Charter 4", média megfigyelő civil szervezet
Oleksiy Lychkovakh, választási szakértő, "Az Ukrán Választók Bizottsága" civil szervezet egyik alapítója
Andriy Bychenko, szociológus, "Razumkov" Gazdasági és Politikai Kutatások Központja
Rostyslav Pavlenko, politológus, Kyiv-Mohyla Nemzeti Egyetem - Politikai Kutatások Iskolája
Olexandr Sushko, biztonságpolitikai szakértő, "Béke, Hadiipari Átalakítás és Külpolitika Ukrajnai Központja"
A rendezvényen részt vett Pallós Péter a Magyar ukrán társaság elnöke, és a sajtó számos képviselője.

 
  websolution by NetProjekt